Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, yem problemi nedeniyle dişi kuzu ve damızlık sığır kesiminin arttığını söyledi.
Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, yem problemi nedeniyle dişi kuzu ve damızlık sığır kesiminin arttığını söyledi.
Fazlı Yalçındağ, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) tarafından, Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu bir programda konuşma yaptı. Yalçındağ, dünya ve Avrupa'nın et ihtiyacının yüzde 50'sini sığırdan, yüzde 50'sini de bizim dinimizce yasak olan hayvanın etinden karşıladığını belirterek, şöyle konuştu: "Biz de sığır eti dışında kalan bölüm koyun etiyle gideriliyor. Ki ülkemizde koyun sayısı azaldığında, ülkemizde hep et ve süt üretimi ile ilgili sorunlar üst seviyeye çıktı. Türkiye coğrafi yapısı ve bitki örtüsü dikkate alındığında küçükbaş hayvancılık için en uygun bir konuma sahip. 2009 yılında koyunun azalmasına bağlı olarak et fiyatları arttı. Buna bağlı olarak 2011 yılında bir tane bile dişi kuzu kesilmedi. Para ettiği için böyle oldu. Şu anda kesilen hayvanlar arasında dişi kuzularda var. Hem de üst seviyede. Kesilen hayvanlarda dişi sayısı fazla. Damızlık hayvanlarda da kesim fazla. Yine 2007 ve 2008 yılında yaşadığımız kuraklığı geçen yıl da yaşadık. Şu an ülkemizde kuraklığa bağlı kaba yem açığı ortaya çıktı. Bu yılda kış geçen yıldan farklı değil ve kurak gidiyor. Önümüzdeki dönemde Rabbim yeterli yağış sağlarsa, yağışta artış olur da yem sıkıntısı yaşanmaz. Ama şuan kapımızda benzer sorun var."
Geçen ay Fransa'da uluslararası bir fuara katıldığına anlatan Yalçındağ, "Burada dünya üzerindeki hayvan ırklarının hemen hemen hepsi vardı. 3 bin 500 hayvanın sergilendiği fuardı. Simental dediğimiz, Montofon dediğimiz hayvan türlerini görünce şunu anladık. Söylediğimiz bir şey vardı. Hayvan ırkları ile ilgiliydi. Simental ve Montofon cinsi hayvanları görünce, bunların bizdeki Hostain cinsi inek ve danalardan daha diri ve etli göründüklerine şahit olduk. Yine burada çiftlik gezdik. Aşağı yukarı 150 başlık kombine bir çiftlik idi. Bizim 2B tarzı nitelendirilen arazi yapılarında çiftliği konumlandırmışlar. Elektrikli tellerle bölünmüş. Sıfır maliyetli besleme var. Bizim bunlarla rekabeti etmemiz mümkün değil." diye konuştu.
Fazlı Yalçındağ, fuar alanında yem sergisine baktıklarını, mısırın sadece püskülü ve taneli kocanı ile yapılmış yemin dikkatlerini çektiğini anlattı. "İnanın kaşık alıp insanın yiyesi gelen bir yemdi" diyen Yalçındağ, "Yemin fiyatını sordum. Bizdeki saman fiyatının yarısı kadardı. İlgiyi kişiye 10 bin ton bu yemden almamız durumunda daha aşağı vermesinin mümkün olabileceğini sorduk. Bize şunu söyledix "Sizin memleketinizde tarla yok mu?" Bu düşündürücü bir yanı. Çünkü ekilebilecek arazilerimizin maalesef ekilmediğini gördük." dedi.
Aralık 2012 itibarıyla Gıda Yasası'nın yürürlüğe girdiğini aktaran Yalçındağ, bunun üretici, satış yapan ve tüketici için çok önemli olduğuna dikkat çekti. Artık üretilen, satılan ve tüketilen ürünlerin denetleneceğini belirterek, "Yasa, anne, baba ve kardeşini nasıl biliyorsan sattığın ürününde ne olduğunu bu kadar yakından ve bu şekilde bilmesini istiyor. Biz özellikle tüketici adına bunu destekliyoruz. Yakın zamanda satış yapan noktalarla ilgili de düzenlemeler olacak" şeklinde konuştu.
Programın sonunda KESOB Başkanı Mustafa Alan, katılımından dolayı Fazlı Yalçındağ'a odanın plaketini verdi. Yalçındağ'da Alan'a federasyonun plaketini verdi.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.