Bu hafta Kayseri’mizin içinde doğudan batıya doğru kıvrılarak uzayan ve yaklaşık 12 km alanı kaplayan ‘UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne’ girmiş muhteşem zenginlikleriyle kayserinin en güzel değerlerinden biri Koramaz Vadisi’ndeyiz.
Vadide süregelen doğal yaşamı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenmesinin ardından ziyaretçileri de artan Koramaz Vadisi, birçok tarihi yapısıyla gezginlerin yoğun tercih ettiği bölgelerin de başında geliyor.
Deprem kırığı sonucunda oluşan vadimiz bugün de hala yaşam devam eden 7 yerleşim yeri bulunmaktadır. Bölgenin tümünü oluşturan yumuşak kayaçlar aşınarak vadilerin oluşmasını sağlamıştır. Vadimizin rakımı 250 metreden 1550 metreye kadar değişmekte.
Büyük Bürüngüz, Subaşı, Küçük Bürüngüz, Ağırnas, Turan, Vekse ile Bağpınar'ı içine alan ve dünyanın ender bölgelerinden biri olan Koramaz Vadisi, yemyeşil örtüsünün yanında kuş cıvıltılarıyla bezenmiş doğasıyla cezbediyor. Koramaz Vadisi Osmanlı döneminde de büyük öneme sahiptir. Vadi içinden akan Koramaz Çayı her zaman çok değerli olmuş ve çoğu zaman paylaşılamamıştır.
Binlerce yıldır yörede yaşayan insanlar tarafından kayalara oyularak mezar, mesken, depo, ibadethane olarak kullanılan mekanların kullanımı günümüzde de sürdürülmektedir. Yüzlerce güvercinlik, columbariumlar (Roma döneminde yakılmış bedenlerden kalan küllerin saklandığı toplu mezarlar), anıt mezarlar, tümülüsler, yer altı savunma yapıları, yaşam alanları, antik tapınaklar ve kiliseler , ağıllar, gözetleme noktaları gibi çok sayıda farklı kullanım amaçlı yapı bulunmaktadır.
Koramaz Vadisi, adeta çölde bir vaha gibi çıkar karşınıza. İçerisinde onlarca ağaç türü, yüzlerce bitki türü barındıran doğal bir yaşam müzesidir. Baharın gelişiyle çiçeklerin şöleni başlar. Her mevsim başka başka çiçekler mis kokularıyla eşlik eder doğaseverlere.
Bireysel ve toplu yürüyüşlerin yoğun olarak yapıldığı Vadi, yılda binlerce insanı misafir ederken bu yıl salgın nedeniyle aile ve arkadaş grupları tarafından daha çok tercih ediliyor.
Yüzlerce yıldır farklı medeniyetler tarafından inşa edilmiş kaya oyma yapılar incelendiğinde her birinin ayrı mühendislik hesapları barındırdığı görülmektedir. Bu niteliklerinden dolayı “Koramaz Vadisi” (v). kriter kapsamında Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir.
Yolunuz Koramaz Vadisine düşerse Kayseri şehir merkezinin sadece 20 km kuzey doğusunda olduğunu unutmayın. Doğa ile iç içe yapacağınız güzel yürüyüşlerin ve tertemiz havanın da tadını doyasıya yaşayın...
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.