|   | 
  • Yolun Düşerse Yeni Zelanda


    Yolun Düşerse Yeni Zelanda
    Dünyanın ve ülkemizin birbirinden harika coğrafyaların , eşsiz güzelliklerini , gezilip görülecek yerlerini anlattığımız “Yolun Düşerse“ köşemiz bu hafta ve her hafta sizlerle...

    Bu hafta
    dünyanın en bol oksijenin olduğu Ülkemizden kilometrelerce uzak olan pasifik Okyanusu’nda hiç bir ülkeye sınırı olmayan doğal güzellikleriyle görenleri büyüleyen , yerli halkın tabiriyle büyük geniş beyaz bulutların ülkesi Yeni Zelanda’dayız.

     

    Bir ada ülkesi olan Yeni Zelanda pasifik okyanusunun güney batısındadır. Kuzey ve güney olmak üzere iki adadan ve pek çok küçük adadan oluşuyor. Olağanüstü bir doğal güzelliğe sahiptir. Yüksek dağlarla, uzun ve kıvrımlı nehirlerle, göz alabildiğine uzanan düzlüklerle, harika kıyı şeridiyle ve geniş tarım arazileriyle şekillenen doğası ülkeye gidenleri adeta büyülüyor.

    Yeni Zelanda yaklaşık 4.7 milyon kişilik bir nüfusa sahiptir. Ülke nüfusunun çoğunluğu her ne kadar Avrupa kökenli olsa da ülkenin yerlileri olarak bilinen “Maoriler” büyük bir çoğunluğa sahiptirler. Ülkenin kuzey adasına halk “yaşayan ama uçamayan kuş olan “ Kivi” adını vermişler.
    Yeni Zelanda bundan 1000 yıl önce polinezyalı birbirine çok sıkı bağlı kabile olan “Maorilerin” miş. İnançlarına göre ülkeyi mitolojik tanrı “Maui tikitiki-a taranga’’  yaratmış. Daha sonra ülke topraklarının keşfedilmesiyle birlikte İngiliz göçmenler adaya yerleşmişler. Ve Yeni Zelanda yavaş yavaş bugünki halini almış. 

    Ülkenin başkenti olan Wellington, dünyanın en güneyinde kalan başkenti kabul ediliyor.
    Yeni Zelanda’nın anadili İngilizce ve nüfusun yüzde 98’i tarafından konuşuluyor. Māori de resmi dildir ve yerli Māori halkı tarafından kullanılır. Ülkenin yerleşik nüfusunun sadece %5'i insanlardan oluşuyor. Ülke adeta kocaman bir orman ...

    Yeni Zelanda halkı genel olarak nazik ve sıcak kanlı bir halkmış. Konuşurken lütfen ve teşekkür ederim demek onlar için çok önemliymiş. Maorilerin yaşadığı yerlere giderseniz de sizlerle burunlarıyla bastırarak selamlaşırlarmış bilginiz olsun . Ülke halkı ayrıca haklara çok saygılı kadın hakları konusunda dünyada öncü ülkedir. 1893 yılında Yeni Zelanda kadınlara seçme ve seçilme hakkını veren ilk ülke oldu.

    Pasifik cenneti olarak bilinen ülkede gezmeye doyamayacağınız doğal güzellikler dünyanın en berrak sularının olduğu Milli Park, bu ülkededir. Ülke topraklarının yaklaşık 1/3'ü Milli Park sınıfındadır.
    Plajları ve sörf yapmayı seviyorsanız, Yeni Zelanda sizin için muhteşem bir yerdir. Ada, 6.000 kilometreden daha uzun bir kıyı şeridine sahiptir ve ülkenin neresinde olursanız olun, denizden en fazla 128 kilometre uzakta olursunuz.
    Oldukça fazla sanat festivaline ev sahipliği yapan ülkede ülkeye gelen turistlerin ilgisini çekmektedir. İngiliz mutfağıyla benzer yemek kültürlerine sahip ülke Maorilerin farklı yemekleriyle sizi etkileye bilir.

     

    Yeni Zelanda Kuzey yarım küreye tam zıt zaman diliminde bulunmaktadır. Dört mevsimi bir günde yaşamanın mümkün olduğu ülkeyi ziyaret etmek için en uygun tarih ilk bahar ayları yani eylül ve ekim .


    Ülkemizden Yeni Zelanda’ya gitmenin en ideal şekli havayolunu kullanmak olacaktır. Kayseri’den direkt uçuşların olmadığı ülke birçok noktadan aktarmalı ulaşılabiliyor. Çok sık olmamakla birlikte İstanbul ve İzmir’den seyahat gemileri gitmektedir.
    Bu güzel ülkeye yolunuz düşerse harika tabiatının, eşsiz manzaralarının, sıcakkanlı insanlarının ve doğal güzelliklerinin tadını doyasıya çıkarın deriz.


    Haber: Merve Akkuş



    Etiketler Yeni Zelanda

    YORUMLAR

    YORUM YAP!

    Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.

    Ad Soyad

    ..

    Güvenlik Kodu

    Yorumunuz

DİĞER HABERLER

Kar360.com Kayseri-Trkiye ve Dnya gndemini takip edebileceiniz, nteraktif bir haber sitesidir. Yazlm ve Tasarm hizmeti www.tahamedya.com tarafndan yaplmtr.