İnsan ve hayvan gücüne dayalı tarımın yapıldığı bir döneme tanıklık eden mobilya ustası Mehmet Çal, eski tarım aletlerini geçim kaynağı haline getirdi.
Gençliğinin saban arkasında ve kağnı üzerinde geçtiğini belirten Çal, ahşaptan yaptığı tarım aleti maketlerinin geçmişle günümüz arasında köprü oluşturduğunu söyledi.
Kara saban, tırmık, anadut, orak, kağnı ve at arabası gibi tarım malzemeleri teknolojinin gelişmesiyle yerini motorlu alet ve araçlara bıraktı. Tarla sürmede kullanılan sabanın yerini traktör, orak, tırmık ve anadutun yerini biçerdöver, kağnı ve at arabasının yerini de motorlu araçlar aldı. Kayseri?de yaşayan 72 yaşındaki Mehmet Çal da, unutulmaya yüz tutan tarım aletlerinin ahşaptan maketlerini yaparak geçmiş tarım kültürünü geleceğe taşıma kararı aldı. Evinin çatı katını 9 metrekarelik atölyeye dönüştüren Çal, mobilyacılık tecrübesini de kullanarak çocukluk ve gençliğinde kullandığı tarım aletlerini süs eşyasına dönüştürdü. Çal?ın elinde ahşap, kara saban, tırmık, orak, anadut, kağnı ve at arabasına dönüşüyor. Evlerin başköşesinde süs eşyası olarak değerlendirilen tarım aletleri, özellikle kadınlar ve yaşlılar tarafından satın alınıyor. Maketler, Kayseri başta olmak üzere Türkiye?nin değişik illerinden ve hatta Amerika ve Almanya gibi çok sayıda ülkeden de alıcı bulmuş.
Mobilya mesleğinden emekli olduğunu belirten Mehmet Çal, boş zamanlarını kahve köşelerinde geçirmek yerine kültürel bir faaliyet yaparak geçirdiğini söyledi. Çocukluğunda tarla sürdüğünü, ekin biçtiğini, at arabasında yolculuk yaptığını ve kağnı kullandığını anımsatan Çal, günümüzde bunların kalmadığını ve maketlerde yaşatıldığını ifade etti. Geçmişi geleceğe taşıdığını anlatan Çal, ?Çocukluğum saban arkasında ve kağnı kullanarak geçti. Şimdilerde bunlar kalmadı. Geçmişin tarım kültürünü günümüzde de yaşatmak için aletlerin ahşap maketlerini yapıyorum.? diye konuştu.
Kağnı, tırmık, kara saban, anadut ve bir çift öküzden oluşan takımı 65 ila 75 lira arasında sattığını belirten Mehmet Çal, hiç unutamadığı bir anısını da anlattı. Çal, ?Çarşıda elimde tarım aletleri maketlerini gören yaşlı bir amca yanıma yaklaşarak ?Bunları nereden çıkardın? Beni eski günlere götürdü. Allah senden razı olsun.? dedi. Amcanın yüzüne baktığımda sakalından aşağı gözyaşı akıttığını gördüm. Çok duygulanmıştı.? şeklinde yaşadığı bir hatırasını aktardı.
Mehmet Çal, 10 yıldır yaptığı bu işi Allah ömür verdiği sürece devam ettireceğini de sözlerine ekledi.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.