Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının devletin koruması altındaki çocukların daha iyi ortamda yaşamlarını sürdürebilmesi için uygulamaya koyduğu 'koruyucu aile' uygulaması, Kayseri'de başarıyla uygulanıyor.
Kayseri'de şu an itibarıyla 152 çocuk koruyucu aile yanında kalıyor. Bu rakamla Kayseri nüfusa oranlamada Türkiye birincisi; rakamsal olarak ise İstanbul, İzmir ve Ankara'nın ardından dördüncü sırada yer alıyor.
Koruyucu aile uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şerafettin Akyüz, kendi aile ortamında barınma imkanı, sahiplenme ve gözetilip korunma imkanı sağlamak için koruma kararı alınarak devletin kurumlarına teslim edilmiş olan çocuklardan daha iyi, kaliteli ve daha sağlıklı bir ortamda hayatlarını devam ettirebilmeleri için koruyucu aile denilen bir hizmet modeli uyguladıklarını bildirdi. Akyüz, ''Koruyucu aile olabilmek için şartları taşıyan aileler il müdürlüğümüze veya diğer kuruluşlara müracaat ediyorlar. Bu müracaatlar neticesinde aileyle ilgili uzmanlarımız tarafından, meslek elemanlarımız tarafından değerlendirme yapıldıktan sonra koruyucu aile olmalarında herhangi bir sakınca olmadığı kanaatine ulaştığımızda koruma altına aldığımız çocuklarımızı sıcak bir ortamda yetişmeleri için koruyucu ailelere tevdi ediyoruz'' dedi.
Akyüz, koruyucu aile yanında kalan sağlıklı, sıhhatli hiçbir problemi olmayan çocuklar olduğu gibi, engelli çocukların da koruyucu aileler tarafından sahiplenildiğini, bakım, eğitim ve gelişimlerinin üstlenildiğini ifade ederek, ''Vatandaşlarımız, koruyucu aile olmayı talep ettikleri takdirde, devletimizin kendilerine tanımış olduğu sosyal ve ekonomik destekten faydalanıyor. Şurasını da özellikle belirtmek isterim ki engelli yavrularımızı koruyucu aile olarak yanına alan ailelerimize devletimizin sağlamış olduğu sosyal medikal destekler, diğer çocuklarımıza göre 1 buçuk katı daha fazla ödenmektedir. Bu sosyal ekonomik destek yılda 2 defa 2 katı, bir defa da 3 katı olarak verilmekte. Bu ailelere devletimizin sağlamış olduğu sosyal ve ekonomik imkanlar, çocuğun eğitim ve yaş durumuna göre değişebilmektedir. 'Çocuğu koruyucu aileye verdikten sonra ne oluyor? Bunun takibi ve kontrolü yapılıyor mu?' diye akla ister istemez böyle bir soru gelebilir. Tabii ki çocuğu koruyucu aileye verdikten sonra irtibatımız hem çocukla hem de ilgili aile ile devam etmektedir. Zaman zaman aileleri ziyaret ediyoruz. Zaman zaman çocukla ilgili değerlendirme yapıyoruz. Çocuk öğrenci ise okulu ile görüşmelerimiz oluyor. Çocuğun en güzel bir ortamda geleceğe hazırlanması için hem ekonomik hem psikolojik ve sosyolojik anlamda çocuğa ve aileye İl Müdürlüğümüzün desteği devam etmektedir'' diye konuştu.
KAYSERİLİ DUYARLILIĞI
Koruyucu aile uygulamasında Kayserililerin çok hassas davrandığını dile getiren İl Müdürü Şerafettin Akyüz, ''Kayserili vatandaşlarımız, Türkiye geneline göre bir hayli duyarlı. Şu an itibariyle koruyucu aile yanında 152 tane yavrumuz var. Nüfusa göre sıraladığımız zaman Kayseri Türkiye?de birinci sırada, rakama göre sıraladığımız zaman ise Türkiye dördüncüsü. İstanbul, İzmir ve Ankara'nın ardından Kayseri geliyor'' dedi.
Akyüz, ''Kayserili vatandaşlarımızdan koruyucu aile olmak isteyen, gönül elçisi olmak isteyen, 'Bana bir el uzatan yok mu?' diyen yavrularımızla ilgilenmek isteyen vatandaşlarımızın daha çok ilgi ve alakalarını bekliyoruz. Şu an itibarıyla Kayseri?de 7 tane engelli çocuğumuz koruyucu aile yanında kalıyor. Bu 7 çocuğumuzdan 4'ü erkek 3'ü de kız çocuğumuzdur'' ifadelerini kullandı.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.