Kayseri'de 5 yıldır haftada 3 gün diyalize giren Mevlüt Bulut, kız kardeşinin verdiği böbrekle hayata yeniden tutundu.
Kayseri'de 5 yıldır haftada 3 gün diyalize giren Mevlüt Bulut(23), kız kardeşinin verdiği böbrekle hayata yeniden tutundu. Evlenme planları yapan Mevlüt, senelerdir doyasıya su içememenin acısını çıkartıyor. Ağabeyine böbreğini veren Kübra Bulut Koç (21) ise eşinden onay alarak böbreğinin birini kardeşine verdiğini belirterek, " Ameliyat sonrası korkuların hepsinin yersiz olduğunu gördüm. Hayatım eskisi gibi devam ediyor. Kardeşimi hayata bağladığım için çok mutluyum." dedi.
Türkiye genelinde 70 binin üzerinde böbrek hastası var. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 19 bin 734 hasta nakil sırası bekliyor. Haftanın 3 günü diyalize bağlanan bu kişilerin tek umudu ise kendilerine uyacak bir böbrek bağışı olması. Ülkemizde bağış sayısının yeterli seviyede olmaması diyaliz hastalarının umudunu köreltirken, Kayseri'den örnek bir nakil haberi geldi. Ağabeyi Mevlüt Bulut'un çektiği acılara şahit olan kız kardeşi Kübra Koç, böbreğinin birini ağabeyine verdi. Nakil ameliyatı İstanbul Memorial Hastanesi'nde gerçekleşti. Prof. Münci Kalaycıoğlu ve Doç. Burak Koçak'ın birlikte girdiği ameliyatla, Kübra Koç'tan alınan böbrek, ağabeyi Bulut'a nakledildi. Koç ve Bulut kardeşler kısa sürede taburcu edildi.
Kendisinden 2 yaş büyük ağabeyinin çektiği acılara dayanamadığını söyleyen Koç, eşinin de desteğiyle böbreğinin birisini vermeye karar verdiğini söyledi. Ağabeyi sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu dile getiren Koç, bağış yapmakta kararsız olanlara da mesaj verdi. Korkuların yersiz olduğunu anlatan Koç, "Ben de biraz çekinmiştim, ama yersiz olduğunu gördüm. Böbreğimi verdikten sonra da hayatımda değişen ya da eksilen bir şey olmadı. Sanki hiç ameliyat olmamış gibi yaşantıma devam ediyorum." dedi.
El ve ayak şişkinliği şikayetiyle gittiği hastanede böbrek hastalığı teşhisi konduğunu belirten Mevlüt Bulut da, kız kardeşinin verdiği böbrekle yeniden doğduğunu dile getirdi. 5 yıl boyunca haftada 3 gün diyalize girdiğini anlatan Bulut, kendisi için zor bir süreç olduğunu anlattı. Annesinin şeker hastası olması nedeniyle böbreğini veremediğini anlatan Bulut, "Kız kardeşim sağ olsun, kendi isteğiyle böbreğini vermeye razı oldu. Nakil sonrası yeniden doğmuş gibiyim" dedi.
Ameliyat öncesi istediği kadar su tüketemediğini anlatan Bulut, artık özlediği suyu bol bol içebildiğini söyledi.
Sevinç gözyaşı döken anne Habidet Bulut da, hem oğlunun hem de kızının gayet sağlıklı olduğunu belirterek, "Bundan sonra oğluma güzel bir iş bulup evlendirmek istiyorum." diye konuştu.
Kayseri Organ Nakli ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Oğuz ise insanların 'ya ben de hasta olursam' endişesiyle bağış yapmak istemediğini söyledi. Kendisinin de 25 yıldır böbrek hastası ve nakil beklediğini ifade eden Oğuz, "Yapılan araştırma, az bağış olmasında kişilerin duygusallığının etkili olduğunu ortaya koyuyor. Sağlıklı kişiler, hasta yakını dahi olsa 'ben de mi yarım kalacağım?' endişesiyle böbrek bağışı yapmaktan kaçınıyor. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin yakınları da duygusal davrandığı için karşı çıkıyor" dedi.
SU VE TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT
Bu arada insan vücudunda filtre görevi yapan böbrekler, günde yaklaşık 200 litre kanı temizleyerek protein gibi yararlı maddelerin vücutta kalmasını sağlıyor. Üre ve kreatinin gibi zehirli atıklar ise idrar yoluyla dışarı atılıyor. Vücuttaki mineral dengesini kuran böbreklerin az çalışması vücudun dengesini alt üst ederken, çalışmaması ise hayatın sona ermesine neden oluyor. Böbrek hastalığı çok sinsi ilerliyor. Kişi yoğun bakımlık hale düşünceye kadar neredeyse belirti göstermiyor. Hastalıktan korunmak için günde en az 2 litre su içilmesi ve en fazla da 6 gram tuz tüketilmesi öneriliyor.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.