Sekizinci sınıf öğrencilerini tercih heyecanı sardı. Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemi olan TEOG bu sene ilk defa uygulanıyor. İlk defa uygulanması sebebiyle hem veliler hem de öğrenciler tercih yapma konusunda kararsızlık yaşayabiliyor.
Sekizinci sınıf öğrencilerini tercih heyecanı sardı. Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemi olan TEOG bu sene ilk defa uygulanıyor. İlk defa uygulanması sebebiyle hem veliler hem de öğrenciler tercih yapma konusunda kararsızlık yaşayabiliyor. A grubu listesi ve B grubu listesi şeklinde ayrılan kısımlardan A grubunda okullar seçilirken B grubunda ise okul türü belirlenmesi gerekiyor. Hiç bir okula yerleşemeyen öğrenciler ise seçmiş oldukları okul türlerine göre nakil yoluyla yerleştirme yapılacak. Uzmanlar da ilk defa uygulanan bu sistemde tercih yapacaklara uyarı ve tavsiyelerde bulunuyor. Tercih yaparken öncelikle uzman birisinden yardım alınması gerekiyor. Okul başarısı ve sekizinci sınıfta girmiş oldukları sınavların harmanlanması sonucu oluşan puana ve yüzdelik dilime göre tercih yapılmalı. İyi bir lisenin iyi bir üniversite anlamına geldiğini söyleyen uzmanlar başarıya göre tercih yapmanın önemine vurgu yapıyor. Uzmanlar velilere de uyarılarda bulunuyor. Çocuklar diğer çocuklarla kıyaslama karşılaştırma yapılmamalı, çocuğa her zaman yanında olduğunun hissettirilmesi gerekiyor.31 Temmuzda başlayan tercih maratonu 8 Ağustosta sona erecek. Sonuçlar ise 22 Ağustos?ta açıklanacak.
??Şimdi bu yıl temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemi adı verilen kısaca TEOG dediğimiz sistem uygulanıyor ve ilk kez uygulanması sebebiyle gerek velilerin gerekse öğrencilerin kafasında bir takım soru işaretleri oluşabiliyor. İşte bu soru işaretlerini giderme adına bu sistemle ilgili doyurucu bilgileri verme adına ısrarla velilerimize uzman yardımı almalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü bu sene hem okul başarısı hem de yerleştirmeye esas olan puan türüyle lise yerleştirmesi yapılacağı için bilgili şekilde bilinçli şekilde yapılması çok önemli.
Rehberlik Uzmanı Selami Çit tercih yapılırken okul başarısı ve sekizinci sınıfta girdiği sınavların harmanlanıp hesaplandığı yerleştirmeye esas puan ile yüzdelik dilimin baz alınması gerektiğini belirtti.
"Şimdi bu yılki uygulanan sistemde şu geçerli yerleştirmeye esas puan dediğimiz kısaca YEP dediğimiz bir puan söz konusu. Bu puan nasıl oluşuyor bu puan okul başarısı ve bu yıl sekizinci sınıfta girmiş olduğu TEOG sınavlarının harmanlanması sonucu ortaya çıkan puan. Bu puana ve yüzdelik dilime göre tercih yapılmasını biz tavsiye ediyoruz.?
Rehberlik Uzmanı Selami Çit iyi bir lise iyi bir üniversite anlamına geldiğinden tercihler dikkatli bir şekilde yapılmasını tavsiye ediyor.
"Lise seçimi üniversite tercihinde çok önemli. Öğrencinin başarılı öğrencilerle yarışması o ortamda hazırlanması çok önemli. İyi bir lise iyi bir üniversite demek. Bunun için de eğer öğrencilerimiz iyi puanlar iyi bir Anadolu Lisesi iyi bir Fen Lisesi kazanabilecek puanlar almışsa elbette ki yönlendirmeyi ona göre yapmak gerekiyor. Onun dışında zaten bu yıl ilk kez uygulanan A grubu listesi ve B grubu listesi var. A grubu listesinde öğrenci okul tercihi yaparken B grubu listesinde okul türü tercihi yapıyor. A grubu listesinde 15 tercih yapacak ona yerleşemediği takdirde B grubundan seçtiği herhangi bir okul türüne yerleştirilecek. Tabi başarılı olan öğrencilerin iyi okullar seçmesi evlerine uzaklığı yakınlığı fark etmeksizin önemli.
Rehberlik Uzmanı Selami Çit aileleri de tercihleri konusunda uyarıyor.
??Bu kıyaslamaları çok doğru bulmuyorum bir rehber öğretmeni olarak. Çok sağlıklı da bulmuyoruz. Yani her öğrencinin öğrenme hızı algılama hızı ve başarısı farklı olabiliyor. Bunu etkileyen birçok faktör var. O yüzden velilerimiz öğrencilerini bu tür değerlendirmelerle yargılamasınlar suçlamasınlar.
YORUMLAR
YORUM YAP!
Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, büyük harf ve kişi ve kurumları rencide edici yorumlar onaylanmamaktadır.